lär dig hur man putsar fönster

Putsa fönster – Rengöringstips från proffs

Att putsa fönster kan vara en utmanande uppgift, speciellt om du har många fönster på andra våningen (eller högre) som behöver tas itu med. Medan det finns många kommersiella rengöringsmedel på marknaden som gör putsning av fönstren på insidan till en relativt enkel uppgift, så är att hantera fönstren på utsidan ett mycket hårdare och intensivare arbete. Men hur som helst så måste jobbet göras. Dessa följande riktlinjer kommer att hjälpa dig att putsa dina fönster ordentligt så att du kan njuta av en skinande klar sikt ut från ditt eget mysiga hem.

Rengöringstips fönster – Så gör du

Utrustning

Först låt oss ta en stund för att diskutera vilken utrustning som du behöver för att ordentligt kunna rengöra dina fönster.

 • Gummiskrapa: En bra gummiskrapa är avgörande när det gäller att riktigt putsa fönstren, och det finns en stor variation i kvalité. Skraporna som du kan köpa på bensinmacken är billiga och oftast ineffektiva med, så leta efter en gummiskrapa av hög kvalité med ett blad på 30-35 cm. Den bästa skrapan kommer med utbytbara blad i många olika storlekar.
 • Hink: Din hink bör vara tillräckligt bred för att din gummiskrapa tillsammans med annan utrustning ryms. Du bör också kunna rymma att placera den på toppen av din stege.
 • Glasskrapa: En glasskrapa kommer att hjälpa dig att få bort envis smuts från ditt fönster då din gummiskrapa inte kan. Om du inte vill köpa en så kan du pröva med att använda ett medium eller fintrådigt stålull. Precis som det utbytbara bladet på din skrapa, så bör även din glasskrapa erbjuda utbytbara metallblad och bör med enkelhet skrapa bort färg, lack eller envisa märken efter insekter.
 • Trasa: En trasa kan användas för att torka av din gummiskrapa eller glasskrapa mellan varje drag.
 • Rengöringsmedel: TSP eller vanligt diskmedel blandat med vatten kan utgöra det bästa fönsterputsmedlet. Många personer köper dyra fönsterputsprodukter, men professionella fönsterputsare föredrar rent generellt att blanda diskmedel med vatten för att putsa. Inte bara rengör blandningen effektivt, utan löddret gör det också enklare att manövrera gummiskrapan.
 • Förlängningshandtag: Ett förlängningshandtag är viktigt om du har fönster som är svåra att nå. Ibland kanske inte en stege är hög nog för att du ska nå hela ytan av fönstret.
 • Stege: Du kommer att behöva en stege för att kunna putsa fönstren på eller ovanför andra våningen, men kom ihåg att vara försiktigt. Ha alltid en annan person där som håller i stegen och överväg att använda säkerhetsutrustning för att skydda dig om du faller.

Så rengör och tvättar du fönster bäst

När det gäller själva rengöringen så kommer dessa tips att ge dig ett glänsande strimfritt resultat.

 1. Putsa inte fönster i direkt solljus. De kan torka för snabbt och lämna strimmor.
 2. Diskmedel är billigt och det experterna själva väljer. Dyra fönsterputsmedel är inte lika effektiva. Blanda omkring 55 – 85 g diskmedel i en stor hink med vatten.
 3. Använd en trasa eller mopp för att helt blötlägga fönsterglaset och skrapa sedan bort rengöringsmedlet med din gummiskrapa.
 4. Rengör alltid fönstren uppifrån och ner och med gummiskrapan i en vinkel som hindrar vattnet att rinna på båda sidor.
 5. En luddfri handduk eller sämskskinn är perfekt till att få bort överflödigt rengöringsmedel runt kanterna av fönstren samt för att få bort strimmor.

Anlita Flyttstädning Motala för professionella fönsterputsare