så rengör du ditt diamantsmycke

Rengöra diamanter – En guide

När du först fick din diamant och det smycke som den nu sitter i, så var den gnistrande och glänsande och eldsprakande. Men allt eftersom dagarna, veckorna och månaderna har gått så har den sakta men säkert samlat på sig beläggningar och detta har gjort den matt. Faktiskt så samlar din diamant på sig damm varje dag, likväl som olja från din hud samt andra smutsbeläggningar som dämpar dess lyster.

Enkla tips till att rengöra dina diamanter

För att hjälpa diamanten att återfå sitt forna skimmer är det viktigt att man rengör den och ser till att den håller sig så. Det tar bara några minuter att få tillbaka diamantens originella skönhet och med lite enkelt underhåll är det lätt att behålla den i det skicket.

Rengöringstips för att rengöra diamant

  1. När du rengör diamanten använd en liten borste med mjuka strån. Borstar till ögonbryn eller läppstift är utmärkta. Doppa borsten ordentligt i en skål med varmt vatten blandat med ett milt rengöringsmedel. Många juvelerarar brukar också skicka med ett bra rengöringsmedel för diamanter då man köper en.
  2. Sänk ner smycket med diamanten i vattnet. Sakta, och medan juvelen fortfarande är under vatten, borsta den med den mjuka borsten.
  3. Se till att du har borstat hela diamanten och skölj sedan av den ordentligt för att få bort allt rengöringsmedel eller lämningar som kan vara kvar på den. Ett enkelt sätt om man ska rengöra fler smycken är att lägga dem i ett durkslag med små hål och sedan skölja dem noggrant under kranen.
  4. Använd slutligen en luddfri trasa för att dutta den torr. En bra trasa för detta ändamål är exempelvis de som optikerna skickar med för att rengöra glasögonen, eller en som juveleraren skickade med då du köpte smycket.

Om du märker att du måste rengöra smycket ofta, eller om din juvelerare inte skickade med något rengöringsmaterial för diamanten, kan det vara en bra idé att köpa ett rengöringskit för ändamålet. Dessa kit innehåller ofta ett rengöringsmedel, en borste och en behållare med små hål för att doppa smycket.

När du väljer ett kommersiellt rengöringsmedel se till att du läser på etiketten och försäkrar dig om att det är säkert att rengöra diamanter med det. Vissa rengöringsmedel är bättre för vissa särskilda ändamål och vissa kan t.o.m. skada diamanten eller smycken den sitter i.

Men om du istället är inne på en mer kraftfull metod för att rengöra diamanter så kanske du bör överväga att köpa en ultraljudsmaskin för diamantrengöring. Dessa maskiner rengör diamanter med hjälp av en högfrekvent skakning och kan rengöra diamanten helt inom loppet av bara några minuter.

För att se till att din diamant glänser längre efter du rengjort den, försök att undvika att ta på den med fingrarna eller få någon oljig substans på den, då detta kommer skapa en beläggning på diamanten på en gång och också attrahera samma smuts som du just fått bort. För det är ju så, om din diamant inte blir smutsig så behöver du ju inte heller rengöra den.