smart flyttguide för dig som ska flytta

Flyttguide – Allt du behöver veta vid flytten

Det finns många som flyttat från ett ställe till ett annat och som inte har en särskilt fin solskenshistoria att berätta efteråt. Du kan undvika ett sådant scenario oavsett vart du bor genom att följa dessa tips och flyttråd som vi går igenom här nedan.

Välbeprövad flyttguide du bara måste ta del av

Råd för flytten som är värda att överväga

Vissa säsonger är dyrare än andra när det gäller att flytta, och början och slutet av varje månad är alltid mest bokat oavsett säsong. Från oktober till april är det rent generellt lite lugnare och du kan lättare hitta tillgängliga flyttfirmor under denna period. Detta är den bästa tidpunkten för dig att flytta om du har möjlighet att göra det. Flyttfirmorna har oftast lägre priser under denna period eftersom det är en så kallad lågsäsong och de har mer tid att fylla upp. Många föredrar att flytta under sommarmånaderna, men ett gott råd är att undvika detta särskilt om du har en låg budget.

Tänk på dina skolbarns terminer då du flyttar. Det är sällan bra att flytta mitt under en termin om barnen går i skolan och det kan vara bäst att vänta till slutet av terminen istället. På så sätt blir det enklare för barnen att komma in på den nya skolan om det sker i början av en ny termin.

Kontakta flyttfirman i förväg och bjud in dem att personligen komma hem till dig för att lättare rätt kunna uppskatta kostnaderna innan de skriver din offert. Det kan också spara både dig och dem pengar och tid om du själv också noggrant kollar igenom ditt hem innan representanten kommer dit, så du redan bestämt vad du ska flytta med dig och vad som ska ges bort eller kastas.

Övriga flyttråd

Ett utförligt och detaljerat kontrakt bör signeras av båda parter. Se till att alla de tjänster du ska använda dig av är utförligt beskrivna i kontraktet.

Även om det är du som får bestämma om du ska packa dina egna flyttlådor själv för att spara pengar eller inte, så bör du också vara medveten om att flyttfirman kan neka att ta med en låda på flyttdagen om de anser att den inte är rätt packad. Detta beslut baseras på deras erfarenhet eftersom sakerna i lådan kan utsättas för en skaderisk om de inte packats på rätt sätt, och de vill inte hållas ansvariga för en sådan skada.

Se till att alla dina saker är nedpackade innan flyttdagen för du kommer att ha nog att stå i och bör skippa en slarvig sista minuten packning. Vissa flyttfirmor erbjuder flyttmaterial men de gånger då så inte är fallet så bör du skaffa det du behöver på egen hand, långt i förväg, för att få en smidig flytt.

Om du flyttar din arbetsplats eller om du flyttar på grund av en förflyttning på jobbet så kolla om din arbetsgivare har någon försäkring som kan gälla denna flytt.

Glöm inte att meddela posten att du flyttar. Ge dem dina nya adress för eftersändning av eventuell post till din nya adress.