städtips för ett renare badrum

Städtips – Utför dina städuppgifter snabbt, effektivt och grundligt

Städtips som gör ditt städjobb enklare

För det flesta av oss så kan städning kännas som en riktig utmaning att stå inför. Men alla måste vi veta hur man städar för att hålla hemmet i ett beboeligt skick. Medan vissa av oss är ordningsamma av naturen så har några av oss svårare för det. Dessa städtips kan göra städjobbet enklare även för er som inte är särskilt ordningsamma av naturen.

Städa lite varje dag

När det gäller att städa hemma så finns det vissa saker som måste göras ofta, och andra som bara behöver göras lite då och då. Du kommer snart att märka att det finns många saker på din städlista som måste göras ofta för att få hemmet att se städat ut.

Exempel på detta är att diska disken, plocka upp i hemmet, bädda sängen och stoppa smutsig tvätt i tvättkorgen. Detta är bara några av de saker som du borde göra varje dag för att hålla ditt hem i en god standard.

Tvärt emot de seriösa städuppgifterna såsom att skrubba hela badrummet så är dessa saker som du borde göra varje dag rätt så enkla. Så länge du gör dem dagligen vill säga. Om du gör dessa saker varje dag så kommer det dessutom att få ditt hem att se riktigt bra ut, med endast en liten ansträngning.

Gör ett städschema

Förutom de dagliga uppgifter som nämnts ovan finns det andra städjobb som inte behöver göras så ofta, men som fortfarande måste göras åtminstone ibland, för att hålla huset rent. Detta är till exempel att byta lakan en gång i veckan, tvätta kläder, skrubba badkaret ordentligt eller damma. Allt detta kan du behöva göra varje vecka.

Att dela upp vissa städjobb i rum för rum, exempelvis genom att städa ett rum i veckan, kan hjälpa att göra städningen mer överkomlig. Detta kan också leda till att du till slut städar alla rum på en gång av farten.

Du kan till exempel välja onsdagskväll som din kväll att städa badrummet. Du kan även göra en checklista för detta med städuppgifter såsom:

  • Skrubba toaletten
  • Skrubba badkaret
  • Moppa golvet
  • Tömma soporna
  • Skrubba och torka av vattenkranar, synliga ledningar och handfatet

De andra rummen kan också få en checklista som listar vad du behöver göra i dem varje vecka. På detta sätt så har du snabbt delat in dina ”icke-dagliga” städuppgifter i mer lätthanterliga block så att du delar upp städningen på flera tillfällen, istället för att försöka städa hela hemmet på en och samma gång.

Håll ordning på ditt städmaterial

Utöver att planera och sprida ut dina städuppgifter så att du kan utföra dem snabbt, så är det också till hjälp om du förvarar allt ditt städmaterial på ett och samma ställe. På så sätt kommer du snabbt åt dem, kan snabbt börja städa och blir klar med städningen fortare också. Förvara dem på en central plats i hemmet så att du alltid vet vart du har dem.

En annan bra praktisk idé är att förvara allt ditt mindre städmaterial i en låda med handtag så att du enkelt kan bära med dig det från rum till rum. Alternativt så kan du köpa en uppsättning av städmaterial för varje rum beroende på hur stort ditt hem är.

Gör en ”efter behov” städlista också

Vissa städjobb kommer bara att behöva göras på en ”efter behov” basis istället för att sitta uppsatt på ett regelbundet schema. Till exempel så kan tvätta kläder och ta ut soporna vara städuppgifter som bör utföras ”vid behov” snarare än vid regelbundna schemalagda tider.

Dessa städuppgifter du har, som bara behöver göras ”när” de behöver göras, behöver för den sakens skull heller inte vara listlösa, utan gör en lista för dem med. På så sätt kan du vara säker på att allt blir gjort oavsett och ingenting blir förbisett.

En viktig sak att komma ihåg när det gäller att städa är att den verkliga viktigast faktorn i detta är konsekvens. Så länge du håller städningen i skick så kommer du aldrig behöva stå inför ett stort övermäktigt städjobb igen. Det är när du låter saker glida, och låter bli att göra småsakerna, som det kan bli riktigt äckligt hemma.

Så gör upp ett städschema idag, och håll fast vid det. Du kommer snabbt att vissla dig igenom dina städuppgifter både snabbt, effektivt och grundligt. Även fast du kanske aldrig kommer att tycka de egentligen är särskilt roliga. Om du behöver städhjälp, kontakta vår städfirma i Motala för proffsig rengöring!